Börjat sälja lite fonder

Ja, förra måndagen började jag sälja lite fonder, men det beror INTE på börsen, utan det är ett helt annat skäl till försäljningen.

För 5 år sedan tog jag nämligen ett privatlån av en privat orsak (och innan ni hinner undra, nej det var inget konsumtionslån eller för skönhetsingrepp), som jag inte kommer ta upp här. Och det är allt jag kommer säga om själva lånet.

Nåväl, jag tog lånet på längsta möjliga avbetalningstid och minsta möjliga månadskostnad, och därefter lade jag det i en separat ekonomi. Har hela tiden haft separat ekonomi, avbetalningsplan och konto till detta, så det har aldrig redovisats i den vanliga ekonomin.
Har dock tagit från de vanliga pengarna för att finansiera återbetalningen, men flyttade då, för 5 år sedan, över en större klumpsumma direkt och därefter har det skött sig själv. Dock börjar den summan sina, så det är snart dags att flytta över mer pengar, och det är delvis därför tar jag tag i det nu.

Så nu efter 5 år känner jag att det skulle vara skönt att bli av med lånet en gång för alla. Kommer göra extraamorteringar varje månad framöver med hjälp av fondpengarna, och tanken är att lånet ska vara helt betalt innan årsskiftet 2019/2020. 

För att finansiera detta kommer jag sälja av fonderna i flera steg.

  1. minska från 10 fonder till 5
  2. minska ner de kvarvarande fonderna stegvis tills jag har 5% kvar i respektive fond
  3. flytta pengarna till sparkonto+
  4. pytsa över lämpligt belopp varje månad till banken när det närmar sig betalningsdag

Första steget är påbörjat, men jag kommer låta detta ta tid, beroende på hur börsen går i år och nästa år.

Likviderna kommer inte bara användas till lånet, jag kommer även bygga på bufferten stegvis samt betala tillbaka pengar till sambon. Han har nämligen handlat saker vi behövt till hushållet och trädgården under året, och till 90% har han betalt alltihopa då jag inte haft möjlighet att hjälpa till med betalningen p.g.a ekonomin. Så det känns bra att kunna ge tillbaka en del till honom.

Detta innebär förstås att innehaven på Avanza kommer sjunka rejält framöver, men det är BARA fonderna som rörs. Aktieportföljerna petar jag inte på vad som än händer, och jag rör inte heller innehaven på Nordnet eller min huvudbank.

Ni undrar kanske varför jag inte tagit tag i detta tidigare, och det beror på att eftersom lånet låg separerat från den vanliga ekonomin, så tänkte jag inte på det på samma sätt som övrig ekonomi. Dessutom ville jag bygga upp en fondportfölj som jag kan använda när det är dags, vilket det är, så nu vore det skönt att slippa lånet en gång för alla.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.