Belåning på aktieportföljen

Jag har belåning på min aktieportfölj på Avanza, det så kallade Superlånet, och den kan man utnyttja i lägen när börsen dippar och man inte har likvider just då. Superlånet innebär extra fördelaktig ränta på krediten man nyttjar. 

För att få belåning måste man ha aktier som är godkända för Superlånet på kontot och ansöka om kredit som är kopplad till det konto man vill ha belåning på. Jag har belåningen på mitt ISK med svenska aktier, d.v.s min största portfölj. 

Har man Superlånet så kan man låna till max 35% av aktiens värde, lånar man mer, så övergår lånet i vanligt lån med betydligt högre ränta än Superlånet. (Vanligt lån har 5,70% i ränta, Superlånet 1,94% i ränta)

Man bör dock inte låna mer än 20% av portföljens belåningsvärde, för att inte riskera att bli överbelånad om börsen skulle dippa riktigt rejält och man då riskerar tvångsförsäljning av aktierna.

Själv lånar jag bara minimala belopp på aktierna, och max 20% av aktiens belåningsvärde. Säg att t.ex Nordea dippar rejält och jag vill köpa men inte har likvider. Belåningsvärdet är 10000:-, jag köper då för 2000:-, som då blir en skuld på kreditkontot. Brukar dock amortera av skulden så snabbt jag kan, då jag inte gillar att vara belånad för länge.

Det finns en sida på Avanza där de förklarar vad det innebär att ha kredit i sin portfölj.
Mer information om lån och Superlånet.

Bookmark the permalink.

2 Responses to Belåning på aktieportföljen

 1. Hej,
  Hittade hit via kronantillmiljonens kommentarer.

  Jag sitter halva månaden utan likvider och har aldrig möjlighet att köpa dippar ifall de sker isåfall, har tittat lite på superlånet men ej valt att belåna mina innehav.

  Ganska smart med småbelopp så de enkelt går att amortera av skulden, får titta vidare på det. Bra inlägg.

  Mvh
  Börsjägarcoachen

  • Har själv också funderat men det känns lite…riskabelt. Eller, egentligen vet jag att det inte är riskabelt men bara tanken att låna till portföljen är lite oroväckande för mig just nu.

   Å andra sidan kommer man säkert tänka ”Varför gjorde jag det inte tidigare” när man väl belånat den 🙂