Justerar utdelningsmål och strategi

Efter mycket funderande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att sänka årets utdelningsmål från 20 000:- till 18 000:-.

Eller, jag kan väl säga att enda önskemålet i år är att utdelningarna blir större än förra året, sedan spelar inte summan så stor roll. Årets prognos pekar just nu på c:a 16 100 i utdelningar, vilket känns helt ok för mig.

Och varför detta då?
Ja, dels är det ett mellanår för mig, då inget nysparande sker till Avanza, eftersom jag måste bygga upp bufferten igen på min bank efter ett tufft år förra året.

Dessutom känner jag att börsen är högt värderad, och det är svårt att hitta bra aktier att köpa, och vem vet när det kommer en rejäl sättning…

Så för att gardera mig kommer jag fördela årets utdelningar på flera sätt:

 • spara en del på mitt sparkonto + för att bygga likvider till amortering av belåningen framåt hösten
 • spara en summa på båda mina fondkonton varje månad och på så sätt få lite stabilare sparande 
 • har skapat ett nytt fondkonto med Länsförsäkringar Globalfond Indexnära och Spiltan Räntefond där jag kommer spara som en extra buffert inför en framtida sättning på börsen
 • fortsätta med mina veckoköp, men i mindre skala och utnyttja liten belåning vid behov.

Detta gör att det blir mindre över till aktieköp, men i gengäld bygger jag upp krigskassa och buffert, vilket känns säkrare för mig i dagsläget.

Belåningen är idag 0,6% av portföljens totala värde, och jag kan tänka mig att låna upp till 5% av portföljvärdet utan att det känns jobbigt.

Bookmark the permalink.

2 Responses to Justerar utdelningsmål och strategi

 1. Slimis says:

  Även min utdelning blev sämre än tänkt i år. Det räckte med att Handelsbanken skulle dela ut 1 kr mindre än jag tänkt mig för att planen skulle spricka. Nu jobbar jag på och hoppas på mer utdelning nästa år istället. Alltid bra med lite buffert 🙂 Fortsatt lycka till. Med vänlig hälsning Slimis

 2. procentpanik says:

  Jag tycker det låter som en klok ide. Du har ju redan nu en god del investerat och då är det bättrer att bygga buffert så du inte behöver paniksälja aktier eller fonder om du skulle behöva pengar i handen.
  Sättningen kommer for eller senare och då vill man ju inte vara utan medel 🙂