Billig värme

Vi har billig värme i huset då vi eldar med ved.

En av de första sakerna vi gjorde när vi flyttade in var att börja leta efter en större och bättre vedpanna med tillhörande ackumulatortankar, då den förra ägaren bara hade en ynklig liten vedpanna och en liiiten ackumulatortank, som gjorde att man fick elda flera gånger varje dag på vintern för att ha hygglig värme + varmvatten i huset.

Ett år efter inflyttningen fick vi äntligen installerat en begagnad rejäl svensk vedpanna med 2 st 500 liters ackumulatortankar, alla så gott som oanvända, då förra ägaren hade installerat jordvärme och då ställt av vedpannan.

Så nu kan vi elda en gång om dan om det är smällkallt och var tredje dag när det är milt, och på sommaren eldar vi bara för att få varmvatten.

Veden köper vi av en bonde i närheten som gallrar sin skog varje år, och på våren kommer han med en rejäl skopa med timmer, som vi sågar upp och klyver själva med hjälp av maskiner vi köpt begagnade för ändamålet. Till slut är vedboden fylld med bortåt 25 m³ ny ved!

Dessutom har vi installerat en braskassett i den öppna spisen vilket ger härlig värme i flera rum när det är kyligt ute.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.