Pris på aktier

Jag försöker ha som princip att inte köpa svenska aktier som kostar mer än 300 SEK, detta av flera skäl. Främsta skälet är att jag gärna vill ha flera aktier i samma bolag, och kostar de då över 300:-/st, så kan jag bara köpa 1-3 st varje månad. Har ju bara 1000:- i månaden att röra mig med, och då vill jag hellre ha aktier som kostar mindre men ändå ger bra utdelning, och som jag kan köpa fler av istället.

12 av mina 19 svenska aktier ligger under 200:- i dagsläget (2 av dem ligger på över 200:- i inköpskostnad), övriga svenska aktier ligger mellan 200-300 SEK (två av dem ligger på över 300 i inköpskostnad). Enda undantaget bland de svenska aktierna är AstraZeneca som ligger på över 500:-, dock är aktien ett arv sedan tonåren och inte ett köp.

När det gäller utländska aktier så blir det genast svårare. Jag vill ju ha utländska aktier som jag förstår mig på och vet vad de sysslar med. Ett bra exempel är Novo Nordisk. De tillverkar bland annat insulin för diabetiker, och då jag själv har diabetes typ 2 och lär behöva insulin i framtiden (idag räcker det med tabletter), så vill jag investera lite i dem. Tyvärr kostar de över 400 (416:- ) SEK i dagens kurser, så jag har bara 9 st i dagsläget. Men nu är jag ändå sugen på att köpa några fler då de sjunkit bra i pris sedan rapporten (de kostade över 470 SEK när jag köpte dem).

Amerikanska aktier är ännu svårare, då de jag har i bevakningslistan ligger på över 400 SEK i dagens kurser. Jag får försöka samla ihop en större summa att handla för i vår, för min dröm är att ha tre olika amerikanska aktier, idag har jag 1.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.