Återköp pensionsförsäkring

Man kan ju göra ett återköp av sin pensionsförsäkring numera om man har under ett prisbasbelopp på kontot. Jag förde över min pensionsförsäkring till Avanza för ett tag sedan, och kommer göra ett återköp i den framöver.

Fördelarna blir då:

  • Avanza drar 30% skatt direkt, så pengarna är skattade och klara så att säga
  • Pengarna kan då användas till investeringar i aktier helt fritt och är inte bundna längre

Jag kommer dock vänta med återköp tills försäkringen ökat lite mer och hamnar på det belopp jag investerade från början. Då förlorar jag inget när skatten dras och får det belopp jag skulle haft i slutändan ändå.

Har redan planer på vad jag ska göra med pengarna, vilket blir c:a 20 000:-

  • 5000:- ska investeras i en amerikansk aktie
  • 3000:- ska investeras i mina fonder
  • 2000:- ska läggas i sparkontot med bäst ränta (har både Collector+ och Santander+) som krigskassa
  • Övriga 10 000:- ska investeras i aktier stegvis, beroende på börsen och aktuella aktiekurser

Sedan kan ju planer ändras över tid, men ungefär så här vill jag fördela pengarna.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.