Hur sparar ni?

Ni som har aktier och fonder och buffertkonto, hur sparar ni? Till både aktier, fonder och buffert?

I mitt fall har jag såpass liten inkomst (50% jobb, 50% sjukpension) att jag inte kan spara speciellt mycket, och just nu försöker jag främst bygga på buffertkontot på min bank. Men jag sparar även småslattar på olika håll, och det känns fjuttigt på något sätt… Frågan är om man ska koncentrera sparandet lite mer och spara på färre ställen ett tag, eller minska summan någonstans?

I dagsläget fördelar sig sparandet så här varje månad:

500:- buffertkonto
500:- blandat (bilen/tandläkare/försäkringar mm)
1000:- amortering
350:- huskonto (överskjutande belopp efter att jag betalt amortering och ränta)
500:- ISK med fonder på min bank (är guldkund om jag sparar = rabatt på försäkringar mm)
500:- fondkonto på Nordnet ( ett ”låter vara i fred” konto)

Dessutom har jag en buffert på Santander bank som jag inte rört på några år, då den är en riktig sista minuten buffert kan man säga. Vill öka den genom att sätta in en slant varje månad, men det kanske är onödigt just nu?

Som ni ser blir det en del varje månad, men inget går till Avanza alls då det inte finns några marginaler kvar för mer sparande. Snarare är det så att jag får stoppa visst sparande de månader budgeten inte går ihop.

Som sagt var, banken måste jag spara på, men Nordnet och Santander funderar jag på att minska ett tag för att bygga upp bufferten på banken igen. Svårt det där, jag vill ju helst spara på Avanza, men där gör utdelningarna att jag kan köpa lite aktier och fonder trots allt.

Bookmark the permalink.

One Response to Hur sparar ni?

 1. procentpanik says:

  Hej.
  Ta nu inte detta som elak kritik utan tänk på att det bara är min personliga åsikt,
  Det ser o låter lite överarbetat/komplicerat med så manga olika konton.
  Varför har du inte bara ett enda buffertkonto? (med bra ränta på nischbank) Ett buffertkonto ska vara till oförutsedda utgifter (i min lilla värld) Här hamnar allt som jag inte räknat med, bilen pajjade, en tand gick sönder osv. Löpande utgifter som försäkringar och andra saker som jag vet kommer har jag på mitt vanliga lönekonto. Jag har aldrig några större summor kvar där men 3000-5000kr för att ha en ”minibuffert” just för att klara sådana utgifter. Allting som går över 5000kr flyttar jag antingen över till Avanza för aktie/fondköp eller för jag över dem till det stora buffertsparandet i nischbanken. Detta fungerar för mig men alla är vi olika och känns det som att du har mer koll för att du har den uppdelning du har så ska du naturligtvis ha det så.

  // Procentpanik