Läsarfråga – hur tänker jag kring mitt sparande?

Jag fick nyligen en läsarfråga från Pappa betalar?

”Vi är i olika situationer i livet, du och jag. Har du något inlägg där du tänker kring ditt sparande. Hur länge? Hur mycket? Ska du ”spara” pengar till efterlevande eller sätta sprätt på allt?”

Fick fundera ett tag innan jag kunder börja skriva ett svar.

Jag är 50+ och har bara sparat på allvar sedan 2015, då jag insåg att jag måste göra något åt min framtida usla pension. Jobbar ju bara 50% och har 50% sjukpension.

Började med fonder och gick sedan alltmer över till utdelningsaktier, då jag insåg att utdelningarna kan öka min månadsinkomst med några tusenlappar i framtiden. Hade en bra grund på 150 000:-, som jag hade haft låsta på fasträntekonton, samt lite ärvda aktier som jag flyttade från min bank till Avanza.

Men då jag tjänar såpass lite och har begränsad budget så får jag spara i småslattar när jag kan, och sista åren har jag inte lagt något nysparande alls på Avanza pga ekonomin. Har sålt lite fonder då och då för att kunna köpa mer utdelningsaktier, men annars händer inte så mycket i innehaven.

Dock sparar jag i fonder på min bank också (får bonus då) samt på Nordnet, där jag nu bygger upp en ny liten utdelningsportfölj, då jag får gratis courtage upp till 80 000.

Målet med sparandet är att få en tillräckligt stor portfölj på Avanza för att kunna få 5 000:- extra i genomsnitt per månad när jag går i pension. Dessa pengar kommer underlätta mycket för mig i vardagen och även göra att jag inte behöver räkna slantar varje månad. 
Har räknat ut att jag kommer nå målet när jag är 63 – 64 år om allt går som det ska med börsen och bolagen framöver.

Aktierna och fonderna på Nordnet och fonderna på banken kommer jag använda tidigare, då jag gärna vill gå i pension vid 62 och kommer då sälja av fonderna för att slippa ta av utdelningarna de första åren. 

Kan även säga att jag kommer få ärva ett hyfsat belopp inom 15 år, och i så fall kommer de pengarna pytsas in direkt i portföljen samt användas som extrapension.

Målet är alltså att få en gott liv som pensionär med möjlighet att kunna göra lite resor och uppleva saker utan att behöva spara varenda krona till det.

Jag kommer inte sätta sprätt på alla pengarna utan barnen får ärva det mesta.

Bookmark the permalink.

One Response to Läsarfråga – hur tänker jag kring mitt sparande?

  1. Spännande!
    Låter oerhört vettigt.
    Sjukdom fick också in mig på sparandet.

    Jag tycker det är kul att följa någon som inte har en lön långt över medelinkomsten. Du har inte världens bästa förutsättningar för att spara men ändå lyckas du. Det är bra gjort!

    5 000 extra varje månad som pensionär är riktigt bra. Går att göra mycket kul för det 🙂

    Skönt med ett arv som hjälper till i framtiden. Jag tror inte att jag kommer få något sådant.

    Lycka till med sparandet och ska bli kul att fortsätta följa dig!
    /Pappa Betalar?