Buffert och sparkonton

Detta inlägg är inspirerat av ett liknande inlägg hos Pappa betalar?

Jag har under detta år försökt bygga upp bufferten efter flera ekonomiska bakslag under våren och nu har jag kommit en bit på väg, men än är det en bra bit kvar.

Jag har ett stort buffertkonto och 3 olika sparkonton.

Buffertkontot – innehåller den stora bufferten och används bara för större kriser. Här vill jag ha minst 2 månadslöner, och än så länge har jag bara kommit halvvägs på grund av vårens händelser.

Blandat – är reserverat för tre saker: bilen, tandläkaren och katterna.
Detta då jag alltid behöver laga hål hos tandläkaren och en av katterna behöver regelbundna veterinärbesök. Bilen säger sig självt, det är reparationer och service. 
På grund av kollisionen i helgen så minskar detta konto drastiskt, så nu får jag försöka pytsa in nya pengar från utdelningar under hösten.

Resekonto – här sparar jag till mat och sådant man behöver på resan, samt kostnader för katterna på pensionat. Det finns även ett stort resekonto där vi sparar till själva resan, men det är gemensamt för mig och sambon och ligger på sambons bank.

Huskonto – gemensamt för oss båda, här sparar vi gemensamt till renoveringar och amorteringarna.

Jag försöker spara till alla dessa konton varje månad, men vissa månader får jag minska summan drastiskt eller skippa att spara på något konto. Har ytterst små marginaler för extra utgifter på grund av att jag bara kan jobba 50% och har 50% sjukpension så det gäller att pytsa slantar hit och dit så det går ihop till slut.

Jag kan även nämna att det bara är fråga om några hundralappar i sparande varje månad till respektive konto, inte mer.

Dessa konton räknar jag inte med i mina tillgångar, då det är sparande till framtida utgifter så att säga.

Alla dessa konton ligger på min bank med 0% ränta, detta då risken är stor att jag inte sparar alls om de ligger på nischbank, eller nallar av dem till aktieköp om de ligger på Avanzas Spar+. På banken kan jag hålla koll på kontona och hålla fingrarna i styr 🙂
Kanske den stora bufferten läggs på nischbank någon gång framöver, men inte förrän övriga sparkonton ligger på en tillräckligt stor summa, eftersom minsta extra utgift gör att jag går back annars.

Bookmark the permalink.

3 Responses to Buffert och sparkonton

 1. Hej!
  Visst är det skönt att dela upp pengarna och sätta dem i fack.

  Jag förstår att du vill ha en större buffert när inkomsten är mindre.
  Jag kan ändå tycka att du bör hitta ett konto med ränta. Det blir kanske inte så mycket pengar men det blir ändå pengar.

  Rese, hus och blandat ser jag som kostnader som kanske inte dyker upp och måste betalas på 3 sekunder. Oftast hinner man planera en dag före det ska ske och föra över pengarna till kortet. Eller om man har kreditkort som vi har så hinner det föras över till kortet innan fakturan ska betalas.
  Jag tycker det känns dumt att bjuda banken på dessa kronor som räntan ändå ger. Många bäckar små.

  Mvh Pappa Betalar?

 2. Ak says:

  Intressant att läsa om hur du tänker och agerar kring din buffert och sparkonton! Så här ser mitt bufferttänk ut,

  Är en ensamstående kvinna,sjukpensionär, 60+ med 11.000 kr ut per månad.
  Bor i liten stuga på landet dvs lägre priser här o huslånet är drägligt.
  Så här ser mitt spartänk ut,
  har en buffert på nischbank, 0,75% ränta. Dessa pengar är tänkta till allt i huset som kan gå sönder o fortlöpande underhåll. Plus övrigt som kan gå sönder.
  Amorterar inte, vet att många gör det men funkar inte för mig. Prioriterar annat spar. Mina huslån ligger på drägliga 1020 kr i månaden. Var tvungen att höja det nyligen då kommunen krävde nytt avlopp, tyvärr… sura pengar. Så jag nöjer mig med räntor och viss amortering som krävs.

  Ett resekonto, ett bilkonto för reparationer o service på 17 år gammal bil. Planerar inte något ny/begagnat köp.
  Fondkonto på nischbank.Köper enbart indexfonder.

  Sen har jag styckat upp mitt övriga sparande i väldigt små bitar.
  Sparar per månad till, dotterns födelsepresenter o julklappar, kommande veterinärskostnader för min hund, julmat och påskmat, bilskatten, kommunens kostnader för sophämtning och slamsugning, elkostnader, kommande tandläkarbesök och mediciner.
  Har olika konton för ovanstående utgifter som kommer mer oregelbundet . Blir någon hundralapp i månaden på vissa och lite mer på vissa.
  Har även dessa sparande på nischbank med 0,75% ränta. Ingen fara att jag nallar här för då vet jag att jag ligger illa till och inte har utrymme att fylla igen detta då nästa månads”inkomst” redan är öronmärkta exakt till var de ska gå.

  Har provat att ha ett gemensamt sparande för alla dessa förutom buffert, resor o bil, men det funkar inte för mig.
  För lätt att nalla av när det finns en klumpsumma- i alla fall för mig.
  Då min pension om 4 år blir ca 7.500 kr ut så har jag lite problem hur jag ska förhålla mig till min buffert. Kommer inte ha möjlighet att lägga många kronor på den så jag försöker tokspara så gott det går nu. Kommer ju inte ha möjlighet att fylla på som de med ”normala” löner har och banken kommer inte vilja låna ut några pengar till mig. Det är som det är, sin hälsa rår man inte över. Hade jag fått välja hade jag varit frisk och kunnat ha ett bättre liv ekonomiskt, men….