Måste byta avloppsanläggningen i sommar

Vi bor i äldre villa och har enskilt vatten samt enskilt avlopp. Vi har idag trekammarbrunn med infiltrering.

I höstas inventerade vår kommun alla hus som hade enskilt avlopp i vårt område, och vi är flera på gatan som behöver byta avloppsanläggning. 

Men: dels bor vi närmast ett vattenskyddsområde och dels har vi en lurig sluttningstomt, så för att det ska bli så bra som möjligt så bör vi installera ett minireningsverk på tomten, vilket gör att hållbarheten blir mycket längre än en markbädd och man riskerar inte att markbädden blir utdömd efter ett antal år.

Vi har anlitat ett företag som kommer göra jobbet, och det blir en rejäl kostnad, så bolånet kommer höjas i sommar. Men i gengäld fick vi en ny värdering på huset i och med låneansökan, och det blev en rejäl värdeökning!

Detta kommer dock inte synas på Tillgångar & skulder förrän framåt sommaren, och då blir siffrorna helt annorlunda än idag.

Lånet blir ett nytt rörligt lån med ränterabatt, och vi kommer amortera på det nya lånet från början samt spara så mycket det går på huskontot för att kunna göra extraamorteringar framöver.

Bookmark the permalink.

2 Responses to Måste byta avloppsanläggningen i sommar

  1. Inte roligt med sådana kostnader helt från ingenstans. Hoppas att det löser sig för er :/

    Många tror att det är billigare att bo i hus än lägenhet, men det är väl en sanning med viss modifikation.

    • tryggpension says:

      Nej, inte kul alls! Men tur att vi kunde höja lånet utan problem från bankens sida, nu gäller det bara att amortera på så gott det går.