Ekonomiskt bakslag

Som de flesta av er nog vet jobbar jag 50% och har 50% sjukersättning sedan minst 15 år tillbaka på grund av mitt funktionshinder och ett par andra kroniska åkommor.

Ni kanske har läst om Försäkringskassan som nekar alla ny sjukpenning efter 180 dagar oavsett vad den sjuka personen drabbats av. Dessutom snokar de reda på fler och fler som har långvarig sjukersättning och ifrågasätter den också, och nu har jag också blivit drabbad av Förnedringskassan, som många kallar dem numera.

De tog kontakt i slutet av förra året och ville ha intyg från alla håll och kanter. Tyvärr slutade det med  ett tillfälligt beslut om nekad sjukersättning i slutet på januari, vilket innebar 30% mindre i inkomst i februari! En jävligt tuff månad med mycket utgifter som gjorde att jag fick ta mycket från bufferten för att klara det hela. 

Med tanke på det tillfälliga beslutet så anade jag hur det skulle gå, och i slutet på februari blev det definitivt beslut om indragen sjukersättning. Jag kommer dock inte överklaga beslutet för jag har ändå en bra grund i mitt jobb på 50%, vilket är betydligt bättre än för alla sjuka som blir helt utförsäkrade och tvingas till AF trots att de är för sjuka för det. 

Tyvärr kan mitt jobb inte ge mig fler timmar i dagsläget, men tack vare min sambo har jag fått ett tillfälligt jobb på timmar upp till 25%. Så just nu jobbar jag 75%, vilket är absolut maximum för mig. 

Dock räcker det med 75%, för det totalbelopp jag får framöver blir nästan precis samma som när jag hade 50% sjukersättning, då den ju oftast är rätt låg.

Dock får jag inte lön förrän månaden efter jag har jobbat på timjobbet, så först i april kommer ekonomin återhämta sig lite mer, vilket innebär att även mars månad är jäkligt tuff. Har både tandläkare, bilen, och försäkringar som ska betalas förutom de vanliga utgifterna.

Men detta har även gjort att jag har gjort en del förändringar både ekonomiskt och privat, mer om det längre fram.

Bookmark the permalink.

3 Responses to Ekonomiskt bakslag

 1. Casette says:

  Tråkigt att läsa hur situationen har utvecklat sig. Hoppas på vändning!

 2. Drommaren says:

  Absolut felprioriteringar i systemet när sjuka människor ej har ersättning och stödet till handikappade dras in. I förmån till vadå? Jädra bidragsfuskare och parasiter på våra gemensamma välfärdssatsningar.

  Nae, blir rent förbannad när jag läser om din situation – jag tycker det är förjävligt!

  Du gör det bra, kämpa på!

  • tryggpension says:

   Tack för din stöttning!
   Är själv ilsk och irriterad på att systemet inte fungerar för oss som verkligen behöver stödet när vi är sjuka eller drabbats av andra svåra diagnoser. Är med i en grupp för utförsäkrade på FB, och där mullrar det ordentligt bland de som skriver! Får hoppas att det kommer en ordentlig granskning av FKs hantering av de sjuka.
   TP