Börjat kolla upp mina tjänstepensioner

minpension.se kan man se vilka tjänstepensioner man har, med utförlig information om värde, uttagstid, pensionsbolag med mera. 

Jag har nu börjat kolla upp dem för att se om jag kan förbättra tjänstepensionerna på något vis och om man kan flytta dem till bättre bolag istället.

Jag har bara kollektivavtalade tjänstepensioner, som inte går att flytta till Avanza. Däremot kan man via valcentraler flytta en del mellan olika försäkringsbolag, både traditionella och fondförsäkringar.

Har tre traditionella förmånsbestämda pensioner som inte kan flyttas eller ändras, så dessa får vara som de är. (Alecta, Kåpan Tjänste och SPV)

Däremot har jag två ITPK som ligger på SPP och där kan man välja bland deras fonder, så jag är aktiv och försöker balansera om så gott det går där. Vill inte flytta dessa då de gått rätt hyfsat.

Har även en ITPK på Handelsbanken som i dagsläget inte kan flyttas, men i gengäld är jag aktiv och byter bland de fonder som finns hos dem då och då.

Sedan har jag en tjänstepension på Futur Pension som inte är kollektivavtalad och som är aktiv (dvs det sker inbetalningar dit). Denna kommer jag flytta till Swedbank istället, där det är bättre fondutbud.

I dagsläget har jag rätt bra koll på vad som finns och vad som kan ändras och inte ändras.

minpension.se finns även en uttagsplanerare som man får tillgång till när man fyllt 54, för det finns tjänstepensioner som kan tas ut från 55 år. Ska bli intressant att testa den när jag får tillgång till den, eftersom man kan spara olika uttagstider och jämföra dem i uttagsplaneraren.
Just nu finns bara simulatorn, som nollställs varje gång , men jag testar den då och då.

I Kåpan Tjänste kan man ta ut pensionen vid 55 år (man ansöker vid 54 år) och i ett engångsbelopp om det är under en viss summa, vilket jag tänker göra då det är ett så litet belopp. Dessa pengar kommer jag investera på börsen istället och därmed få bättre utveckling och mer i uttag framöver.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.