Tankar om portföljerna i år

Jag gjorde ju en del ändringar i portföljerna under hösten, och har funderat lite på hur jag vill göra i år.

Utlandsportföljen

Ni ser fördelningen ovan, och det enda jag tänker göra här i år är att öka lite i TransAlta Renewable så att balansen blir lite bättre. Sedan får portföljen vara som den är resten av året, då jag inte vill ha ha högre andel utländska aktier i den totala portföljen. Har redan 20% utland, men vill ha max 15%, så jag satsar främst på svenska aktier framöver. 
Idag ger de 4 månadsutdelarna cirka 360:-/månad, och AT&T ger 330:- i kvartalet. Alla utdelningar går oavkortat till buffertsparandet under 2020, åtminstone tills jag får ett jobb.

Svenska portföljen

Idag har jag ovanstående svenska aktier, och tanken är att öka i de nyaste och minsta aktierna, så att de får större andel. Vill försöka ha hygglig direktavkastning, så jag vill inte öka för mycket i de bolag som har låg DA.

  • Castellum & Axfood – fullinvesterad
  • Preffarna – fullinvesterad
  • Handelsbanken – ska vara störst av bankerna, övriga banker ligger jag still i
  • Skanska och Peab – öka rejält i Peab, minska lite i Skanska
  • Investmentbolagen – öka i Svolder, övriga investmentbolag rör jag inte
  • Vill främst öka i under året – Peab, Stora Enso, Nobina, SHB, Svolder och Cibus
  • Kindred får vara max 1% i portföljen då det är ett spelbolag
  • Övriga inte nämnda aktier ligger jag still i

Atlas Copco är mitt största innehav på närmare 15%, och där vill jag minska andelen en del. Har ju en större andel på aktie- & fondkonto, och det blir ju 30% skatt där om man säljer dem eller för över till ISK. Därför har jag bara minskat lite i taget, annars blir det för mycket skatt för mig att betala (måste tänka på ekonomin). Men jag kommer dock ha kvar bolaget, dock i lägre antal än idag.

Kommer inte försöka öka i vissa månader för att få större utdelning då, utan fokuserar på de aktier jag helst vill öka i och som har bäst kurs för tillfället.

Bookmark the permalink.

One Response to Tankar om portföljerna i år

  1. drommaren says:

    Hej trygg pension!

    Jag hoppas fortfarande att det finns något bolag som överraskar och delar ut extrautdelning. De är så jäkla välkomna. Kommer se lite fattigt ut i år annars, särskilt eftersom Swedbank sänker utdelningen så mycket.

    Lyck till med jobbsökandet framöver, det kommer säkert lösa sig!