Utländska innehav vs svenska innhav

På min KF har jag idag tre amerikanska aktier och en finsk aktie.

Aktierna är:
Omega Healthcare (OHI)
STAG (STAG)
AT&T (T)
samt finska Fortum (FUM1V)

Målet på lång sikt är max 5 amerikanska innehav samt Fortum. I dagsläget kommer jag inte fylla på mer i USA eller köpa nya USA aktier, då aktierna har haft en stadigt stigande trend under lång tid nu och känns lite dyra (mina USA innehav är blåa och har varit så sedan köpen).

Jag kommer dock inte vikta innehaven så mycket mot utlandet, detta av flera skäl, som jag listar här nedan.

Drömmaren skrev en väldigt bra kommentar till en fråga om just utländska innehav på ett av sina inlägg, så jag kopierar en del av texten rakt av (hoppas det är ok?).

Citat Drömmaren: (kursivt inom parentes är mina kommentarer)
” Varför jag inte vill vara så jättemycket viktad mot utländska företag beror på flera olika saker…
– Jag bor i Sverige och känner bäst till det politiska och sociala landskapet här
– Lättare (för mig) att hitta och förstå information om bolagen (svenska är lättare än engelska, och man kan googla på dem på ett annat sätt här i Sverige)
– Många anser att de diversifierar mot valutarisk om man har utländska aktier (jag håller med ) men anser också att man exponerar sig för valutarisk. (precis, valutavariationer gör att utdelningarna skiftar från år till år)
– Det finns så många fina svenska bolag (som man kan satsa på istället).
– Utländsk källskatt, det är ju bara jobbigt . (jupp)
– Många gillar utländska bolag för fler utdelningstillfällen per år (det gör jag med) men för mig spelar inte det så stor roll. Funkar bra med utdelning 1-2 ggr per år, stör inte mig. (håller med där)

Men huvudanledningen av dessa får jag jag ändå säga beror på att jag finner det enklare att hitta information om svenska bolag (och Nordiska) Amerikanska är lite jobbigare tycker jag. (mitt tillägg: det är dessutom lättare att förstå företagens aktiespråk på svenska) ” Slut citat

Jag kan inte beskriva det bättre än så här, och jag är helt inne på Drömmarens linje i detta.

Tillägg från mig:
Ju närmare pension jag kommer, desto mer vill jag ha i säkra svenska utdelningsaktier i företag jag känner igen och förstår mig på. Så jag kommer satsa på att fylla på mina svenska innehav. Dock är det kul med en liten del utländska innehav som delar ut på andra månader än de svenska innehaven, så jag kommer ha en liten andel innehav i utlandet. (säg max 5%)

Dock är Fortum ett företag jag känner igen och förstår mig på, så jag kommer öka innehavet i Fortum mer än i USA.

Tillägg 2:
Långsiktig Investering har gjort en serie inlägg med utdelningsjämförelser mellan amerikanska utdelare och svenska utdelare, och det är de svenska bolagen som tar hem utdelningsmatchen i jämförelserna, trots att de amerikanska bolagen delar ut 4 gånger per år.

Bookmark the permalink.

2 Responses to Utländska innehav vs svenska innhav

  1. drommaren says:

    Hej trygg pension!

    Vad kul att se att du saxat ett inlägg från min blogg, nästan så jag blir lite generad faktiskt, haha, på riktigt alltså!

    När det gäller börsfilosofi så tror jag att vi ligger ganska lika varandra faktiskt har jag märkt.

    kämpa på 🙂

    • Men det du har skrivit där, stämmer ju så bra med vad jag tycker i den frågan, så varför inte norpa ditt inlägg 🙂
      Skämt åsido, vi tänker ganska lika där.